Wanneer spreken we van vermoeidheid?

Vermoeidheid is een normaal verschijnsel bij jongeren. Dit komt voor bij 20,5% van de meisjes en 6,5% van de jongens. Er wordt gesproken van chronische vermoeidheid wanneer de vermoeidheid nieuw is, niet opknapt binnen een paar maanden en er daarnaast sprake is van vier van de volgende symptomen: verminderd geheugen of concentratieproblemen, keelpijn, gevoelige verdikte klieren in hals en oksel, spier- en of gewrichtspijnen, hoofdpijn, slecht slapen of na inspanning een gevoel van uitputting dat 24 uur aanhoudt. Vermoeidheid kan echter ook veroorzaakt worden door depressie, psychische aandoeningen, stress, overmatig alcohol gebruik, chronische pijn en overgewicht. Chronische vermoeidheid heeft vaak ingrijpende gevolgen voor het dagelijks leven zoals school en sport.

Wat merk jij?

  • Jouw kind klaagt (vrijwel) dagelijks over vermoeidheid of pijn

  • Jouw kind wil niet meer naar school en isoleert zichzelf steeds meer

  • Jouw kind is somber en/of prikkelbaar

Wat merkt jouw kind?

  • Ik heb altijd pijn

  • Ik ben altijd moe

  • Van sporten en naar school gaan word ik nog meer moe

  • Ik wil alleen nog maar op de bank of in bed liggen

  • Ik vind mijn leven niet meer zo leuk

Er is sprake van chronische pijn als pijn langer aanwezig is dan redelijkerwijs verwacht mag worden van het herstel. Pijn aan het bewegingsapparaat is dan niet goed te verklaren vanuit lichamelijk onderzoek. De prevalentie wordt geschat op 25% bij kinderen en jongeren. Deze prevalentie neemt toe met de leeftijd en is hoger bij meisjes. De meest voorkomende pijnklachten zijn pijn aan de ledematen, hoofdpijn en buikpijn.

Behandeling van vermoeidheid bestaat vaak uit opbouwen van kracht en conditie, educatie over pijn, stress en vermoeidheid en het gegradeerd opbouwen van activiteiten. Het is mogelijk dat hierbij ook gekeken wordt naar de prikkelverwerking van jouw kind en eventueel ontspanningsoefeningen worden meegenomen. Mocht je vragen hebben of een afspraak willen maken, neem dan vooral contact op met Weeda van den Berg fysiopraktijken 0181-390086 https://weedavandenberg.nl/contact

Bronvermelding

Empelen, R., Hartman, A. & van der Sanden, R. N. (2013). Kinderfysiotherapie. Elsevier Gezondheidszorg.