Wanneer spreken we van een huilbaby?
We spreken van een huilbaby wanneer de baby zoveel huilt dat de ouders spreken van een huilbaby. Dit kan dus per gezin verschillen. Daarnaast kan een baby ook onrust vertonen, veel spugen (reflux of verborgen reflux hebben), overstrekken en slaapproblemen hebben. Baby’s slapen in cyclussen van zo’n 45 minuten. Om goed uit te rusten is het dus belangrijk dat uw baby ten minste 45 minuten slaapt of een veelvoud hiervan. Wanneer baby’s dit niet of niet regelmatig genoeg doen, kunnen zij oververmoeid raken. Hierdoor worden ze prikkelbaar en gaan meer en vaker huilen. Er kan een negatieve spiraal ontstaan waardoor het kind steeds meer stress opbouwt, slechter slaapt, meer huilt, nog meer stress opbouwt, etc. Er kan door de kinderarts gekeken worden of dit een medische oorzaak heeft.
Daarnaast kan er gekeken worden of dit de oorsprong heeft in de sensorische informatieverwerking of dat er adviezen gegeven kunnen worden om meer rust te creëren, zoals andere adviezen omtrent dagindeling en slapen en het verminderen van spierspanning. Baby’s kunnen ook onrustig zijn of erg overstrekken. Ook hiervoor kan gekeken worden of dit zijn oorsprong heeft in de sensorische informatieverwerking. Echter kan dit ook zijn oorsprong hebben in de motorische ontwikkeling, manier van hanteren/dragen of wellicht een lichamelijke oorzaak.
Prikkelverwerking oftewel sensorische informatieverwerking is het proces van het kunnen opnemen, selecteren en integreren van informatie, die via de zintuigen wordt opgenomen en door het zenuwstelsel wordt verwerkt. De uitgebreide uitleg van sensorische informatieverwerking kunt u lezen bij ‘sensorische informatieverwerking 4-12 jaar’.
Sensorische informatieverwerking in kaart brengen bij baby’s en dreumesen is mogelijk, alleen wel veel ingewikkelder dan bij oudere kinderen. Dit heeft het meeste te maken met dat zij nog niet zelf kunnen communiceren waar ze tegenaan lopen en/of waar zij last van hebben. Daarnaast is het sensorische profiel nog in ontwikkeling. Waar bij oudere kinderen een sensorische profiel gemaakt kan worden voor de verschillende zintuigen wordt bij baby’s en dreumesen alleen gekeken of zij overgevoelig zijn voor prikkels, ondergevoelig zijn voor prikkels of dat zij net als andere kinderen reageren op prikkels. Op basis hiervan is het wel mogelijk om met adviezen te komen om bijvoorbeeld het slapen, huilen of de onrust te verbeteren.
Wanneer jij met jouw kindje bij de kinderfysiotherapeut komt, zal tijdens de intake eerst de hulpvraag in kaart gebracht worden. Hierna volgt een lichamelijk onderzoek met aansluitend adviezen of oefeningen voor thuis. Tevens is het mogelijk dat je vragenlijsten mee krijgt over de prikkelverwerking van jouw kind. De uitslag van deze lijsten wordt meestal twee sessies later besproken en ook daarbij kunnen adviezen gegeven worden.
Mocht je meer willen weten over het sensorische profiel van jouw kind, neem dan contact op Weeda van den Berg fysiopraktijken 0181-390086 https://weedavandenberg.nl
Bronvermelding
Dunn, W. (2020). Leven met sensaties (1ste editie). Pearson.
Dunn, W. & Rietman, A. (2013). SP-NL : Sensory Profile, herziene Nederlandse editie (1ste editie). Pearson.