Sportblessures en klachten van overbelasting

Sportblessures komen veelvuldig voor op de leeftijd van 6 tot 16 jaar. De grootste oorzaak hiervan is dat wanneer kinderen groeien zij extra gevoelig zijn voor overbelastingsklachten. Kinderen groeien vanuit de groeischijven die gelokaliseerd zijn aan de uiteinden van de lange pijpbeenderen. Kinderen worden dus langer, omdat hun botten langer worden.

Wat merk jij?

  • Jouw kind klaagt over pijn tijdens of na het sporten

  • Jouw kind loopt mankend tijdens het sporten

  • Klachten kunnen komen en gaan

Wat merkt jouw kind?

  • Ik heb pijn tijdens of na het sporten

  • Ik kan geen volledige training of wedstrijd spelen

  • Ik kan niet zo goed meedoen als ik zou willen

Dit gebeurt ook bij jongere kinderen al in groeispurten, niet zo extreem als in de pubertijd, maar groei vindt niet lineair plaats, maar in periodes. In een periode van groei is een kind meer geneigd om te struikelen of te vallen. Dit heeft ermee te maken dat de botten harder groeien dan de spieren en de hersenen kunnen bijbenen. De spieren en hersenen hebben meestal zo’n 2 weken nodig om aan de nieuwe lichaamsverhoudingen te wennen, waardoor de coördinatie soms te wensen overlaat. In deze periodes kan het ook zo zijn dat een kind vaker ergens tegenaan loopt, dingen makkelijker omstoot of in het algeheel wat onhandiger is. Dit is geen reden voor zorg, dit gaat vanzelf weer over tot de volgende groeispurt zich aandient. In deze periodes is een kind extra kwetsbaar voor blessures. We zetten de meest voorkomende sportblessures op een rij.

Patella Femoraal Pijnsyndroom is een sturingsprobleem van de knieschijf. De knieschijf loopt in een spoor tijdens het strekken en buigen van de knie. Wanneer dit niet gecoördineerd wordt door de spieren, gaat de onderkant van de knieschijf botsen tegen het aangrenzende bot wat pijnklachten veroorzaakt. Bij sporten/rennen/traplopen wordt de knie veelvuldig met kracht gebogen en gestrekt wat de klachten verergerd. Kinderen geven een stekende pijn achter of om de knieschijf aan. Klachten kunnen vanzelf overgaan, maar wanneer binnen 2 weken de pijn niet minder is, is het beter om behandeling te starten. Vaak worden de klachten met geadviseerd opbouwen van sport danwel gedoseerd rust en oefeningen snel minder.

Morbus Sever is een overbelasting van de groeischijf in het hielbeen en lijkt qua klachten op hielspoor. Deze klacht wordt veroorzaakt door de kuitspier die aan de groeischijf in het hielbeen trekt. Hierdoor treedt een ontsteking/overbelasting van de groeischijf op wat pijnklachten veroorzaakt met name bij sporten, rennen en/of springen. Klachten kunnen vanzelf overgaan, maar wanneer binnen 2 weken de pijn niet minder is, is het beter om behandeling te starten. Vaak worden de klachten met geadviseerd opbouwen van sport danwel gedoseerd rust en (rek)oefeningen snel minder.

Inversietrauma (door de enkel gegaan) wordt vaak veroorzaakt door verstappen of ergens vanaf springen en geeft direct een scherpe pijn in de buitenzijde van de enkel. Soms kan de enkel dik en zelfs blauw worden, dit kan ook de volgende dag optreden. Belangrijk is rust houden en op geleide van de pijn bewegen. Helemaal stil gaan zitten is niet nodig, rustig bewegen versnelt het herstelproces. Wanneer de klachten langer dan een week blijven bestaan, je je zorgen maakt of wanneer het kind er de volgende dag nog niet op kan staan, is het raadzaam om een afspraak te maken. Uiteraard ook wanneer jouw kind andere sport gerelateerde pijnklachten heeft die niet binnen 2 weken overgaan of binnen een week sterk verergeren kan je het beste een afspraak maken. Neem in dat geval contact op met Weeda van den Berg fysiopraktijken 0181-390086 https://weedavandenberg.nl

Bronvermelding

Empelen, R., Hartman, A. & van der Sanden, R. N. (2013). Kinderfysiotherapie. Elsevier Gezondheidszorg.