Wat is kinderfysiotherapie

Een Master Kinderfysiotherapeut is een fysiotherapeut die zich d.m.v. het volgen van een master-opleiding gespecialiseerd heeft in de sensomotorische ontwikkeling van het kind. Kinderen in de leeftijdscategorie van 0 tot 18 jaar kunnen bij de kinderfysiotherapeut terecht. De hulpvragen betreffende kinderen kunnen erg verschillend zijn. Bij baby’s kan het bijvoorbeeld gaan om onrust of een voorkeurshouding, met of zonder afplatting van het achterhoofd. Bij peuters kan het stimuleren van de motorische ontwikkeling van belang zijn. In het geval van schoolgaande kinderen kunnen er hulpvragen ontstaan over het stimuleren van de fijn motorische ontwikkeling en schrijven, maar ook over pijnklachten (zoals bijvoorbeeld hoofd- of rugpijn) of sportblessures. Daarnaast kan concentratie een probleem vormen op school of het niet stil willen/kunnen zitten. Dan kan de SI-therapie wellicht een mogelijkheid voor jouw kind zijn; dit is tevens voor kinderen met gedragsproblemen zoals Autisme Spectrum Stoornis of ADHD een optie. Voor stress gerelateerde klachten, vermoeidheid, conditieproblemen of revalidatie na een operatie of botbreuk of revalidatie met een chronische ziekte kan je ook terecht bij de Master Kinderfysiotherapeut.

Het bewegend functioneren is van groot belang voor kinderen; het is bijvoorbeeld niet leuk om niet goed mee te komen met gym zoals de rest of steeds te struikelen en te vallen. De kinderfysiotherapeut kan kinderen hierin helpen en de sensomotorische ontwikkeling en bewegend functioneren verbeteren. Samen met jou en jouw kind worden de hulpvragen doorgenomen en aan de hand daarvan een onderzoek uitgevoerd. Dit onderzoek kan afhankelijk van de complexiteit van het probleem enkele sessies in beslag nemen als er bijvoorbeeld motorische testen afgenomen moeten worden. Daarna zal met jou en eventueel jouw kind een plan van aanpak besproken worden en zal in overleg de behandeling opgestart worden. Er wordt een verslag gemaakt van de bevindingen.

Je hebt geen verwijzing van de huisarts nodig om met jouw kind naar de kinderfysiotherapeut te gaan. Kinderen hebben recht op 9 behandelingen uit de basisverzekering, indien noodzakelijk kunnen er nog eens 9 behandelingen extra uit de basisverzekering gedeclareerd worden. Kinderen kunnen dus zonder bijkomende kosten 18 keer naar de kinderfysiotherapeut. Jouw kind hoeft dus geen aanvullende verzekering te hebben voor fysiotherapie en jij als ouder hoeft ook niks te betalen aan de eerste 18 behandelingen.

Meer informatie over wat de kinderfysiotherapeut allemaal doet vind je op www.dekinderfysiotherapeut.com

Weeda van den Berg Fysiopraktijken helpt jou graag met kinderfysiotherapie

Herken je bovenstaande klachten of wil je meer informatie over kinderfysiotherapie? Schroom niet om contact met ons op te nemen. Wij helpen je graag verder en verwelkomen je in onze praktijk!